miercuri, 17 noiembrie 2010

Abuzuri emotionale

Tipuri de abuzuri emotionale
Asteptari abuzive, nerealiste: agresorul are solicitari nerezonabile din partea victimei si doreste ca aceasta sa i le satisfaca cu prioritate fata de orice altceva,
de multe ori actionand chiar impotriva propriilor interese (de exemplu, mama care se plange ca se simte rau doar ca fiul/fiica sa nu iasa din casa cu o persoana neagreata de ea). Solicitarea de a-i da agresorului toata atentia, in detrimentul celorlalti, dar, oricat ar primi, nu e niciodata de ajuns. Victima este criticata constant si facuta sa se simta vinovata pentru ca nu are grija de persoana care o agreseaza (ex. Tu niciodata nu stai destul cu mine, intotdeauna mai ai ceva de facut sau M-am saturat de fotbalul tau, tu numai la fotbal de gandesti, la mine niciodata)
Intretinerea unei stari conflictuale. Agresorul genereaza in mod deliberat discutii in contradictoriu pentru a fi in stare de conflict cu cei din jur. Agresorul face din tantar armasar, are comportamente si atitudini exagerate in mod deliberat..
Negarea nevoilor emotionale ale victimei cu scopul de a o rani, umili, pedepsi. Agresorul poate nega ca anumite evenimente au avut loc, ca s-au facut anumite afirmatii, sa puna sub semnul indoielii judecata, perceptia, memoria si chiar sanatatea mentala a victimei. De asemenea, refuzul de a comunica, de a asculta si de a vorbi cu victima cu scopul pedepsirii este abuzz emotional. Negarea distruge increderea in sine si respectul de sine al victimei care ajunge sa se indoiasca de sentimentele, experientele, judecata, perceptiile sale.
Dominarea. Agresorul controleaza fiecare miscare a victimei care trebuie sa se supuna dorintelor agresorului, altfel acesta ia masuri impotriva sa (o izoleaza/ ameninta/agreseaza sexual/fizic/ ii taie privilegiile etc). Treptat, respectul de sine al victimei se erodeaza pana cand aceasta si-l pierde cu totul.
Santajul emotional. Agresorul ii induce victimei sentimentul de vinovatie sau teama, face apel la compasiunea sa ori actioneaza alte parghii sentimentale (face pe imbufnatul, respinge victima, o abandoneaza etc).
Invalidarea. Agresorul cauta sa distorsioneze sis a submineze perceptia victimei despre lume, refuzand sau nereusind sa recunoasca realitatile obiective. De pilda, daca victima se plange ca se simte jignita, agresorul replica ” Esti prea sensibila, n-ar trebui sa te deranjeze ce am spus despre tine. Am dreptate”.
Minimalizarea. Agresorul pretinde ca victima reactioneaza exagerat ori ca ceea ce face/spune/simte este total lipsit de importanta.
Raspunsurile si reactiile imprevizibile, schimbarile bruste de stare de spirit naucesc victima. Cand cineva reactioneaza diferit la aceiasi stimuli, in situatii similare, creeaza confuzie. In mod similar, lipsa de consecventa a parintilor in respectarea unei reguli sau atitudini fata de copil determina confuzia acestuia si ingreuneaza disciplinarea, ii dau o stare de neliniste. Victima unui astfelde abuz emotional este mereu “in priza”, atenta sa nu faca o miscare gresita. De obicei, alcoolicii si consumatorii de droguri au schimbari bruste de dispozitie. Traiul alaturi de aceste persoane este extrem de dificil prin teama, nelinistea, stresul pe care il genereaza.
Atacul verbal este directa si evidenta si, dintre toate formele de abuz emotional, cea mai usor de remarcat. Poreclirea, acuzarea, blamarea, amenintarea, utilizarea de catre agresor a unui ton poruncitor, rastit, superior in comunicarea mesajelor sale catre victima, reprosurile, cicalirea, critica, sfatul nesolicitat, interogarea victimei, vanarea greselilor cu scopul de a dovedi victimei cat e de neputincioasa, nepriceputa, inapta, incapabila etc sunt toate forme de atac verbal. Adesea, sunt insotite de remarci ironice, afisate cu un aer de superioritate, de genul, Eu nu ma insel niciodata/ Eu stiu cel mai bine/Ti-am spus eu/ Ai vazut ca tot eu am avut dreptate. Urletele, tipetele, sarcasmul, invinovatirea, umilirea, amenintarea, exagerarea greselilor, a defectelor, a minusurilor, ironizarea (in public, dar si intre patru ochi) sunt alte forme ale violentei verbale.

sursa http://www.educatiefaraviolenta.ro/Ce_este_violenta_si_efectele_violentei_asupra_copilului/Fizice

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu