miercuri, 17 noiembrie 2010

Studiul ONU privind violenta asupra copilului

La nivel global, peste 40 de milioane de copii sub 15 ani cad victime violenţei în fiecare an, însă în ciuda acestui fapt, 97% din ei nu beneficiază de aceeaşi protecţie legală împotriva violenţei ca şi adulţii, se arată în "Studiul Organizaţiei Naţiunilor Unite privind violenţa asupra copiilor " lansat în 11 octombrie 2006 la New York.
Astfel, milioane de copii din întreaga lume devin victime ale abuzurilor fizice şi psihologice, în majoritatea cazurilor, tocmai din partea celor responsabili pentru îngrijirea lor. În pofida acestor statistici şi în pofida concluziilor cercetărilor efectuate de experţi privind consecinţele violenţei, numai 17 ţări din întreaga lume au interzis prin lege, până în acest moment, orice formă de pedeapsă fizică sau tratament umilitor împotriva copilului. Aceasta înseamnă că majoritatea copiilor din lume sunt lipsiţi de protecţie atât teoretic cât şi practic, oricine putându-i agresa fără frica de a răspunde în faţa legii pentru actele sale.
Pedepsele fizice în şcoli nu au fost nici acum suprimate în 106 ţări ale lumii, dar chiar şi în ţările unde au fost interzise, punerea în practică şi monitorizarea aplicării legii este, adeseori, ineficientă. De asemenea, în 147 de ţări, pedepsele fizice nu sunt restricţionate în instituţiile de îngrijire alternativă.
Prin urmare, se poate spune că pedepsele fizice şi tratamentele umilitoare aplicate copiilor sunt practicate în aproape toate societăţile.
În acelaşi raport al ONU, se mai arăta că:între 20-65% din copiii de vârstă preşcolară sunt intimidaţi fizic sau verbal. Pedeapsa fizică (bătaia cu mâna, cu băţul etc.) este o practică curentă în şcoli într-un mare număr de ţări şi determină, în mare măsură, abandonul şcolar; 126 milioane de copii din întreaga lume muncesc în condiţii periculoase, îndură, adesea, bătăi şi umilinţe şi agresiuni de natură sexuală din partea angajatorilor;
Copiii instituţionalizaţi din orfelinate şi centre de detenţie sunt cei mai supuşi violenţei din partea personalului care îi asistă ( sunt torturaţi, bătuţi, izolaţi, violaţi, hărţuiţi);
150 milioane fete şi 73 milioane băieţi din întreaga lume sunt anual violaţi sau supuşi la agresiuni sexuale, agresorul fiind, în cele mai multe din cazuri, membrii ai familiei sau rude.
Se estimează că, anual, între 133 şi 275 milioane copii sunt martorii violenţei domestice;
Violenţa în familie şi pedepsele fizice severe sunt practici comune atât în ţările dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare, în toate regiunile lumii;
Peste 50.000 de copii sunt anual ucişi (adesea, în bătaie sau după ce au fost violaţi) şi între 1-2 milioane de copii ajung la spital cu răni şi afecţiuni cauzate de violenţă;
Cele mai multe acte de violenţă împotriva copiilor sunt înfăptuite chiar de cei din cercul lor de prieteni şi cunoscuţi ori rude şi îngrijitori: părinţi, profesori, colegi de şcoală, angajatori, tutori.
Deşi România se află printre puţinele ţări din lume în care legislaţia interzice folosirea pedepselor fizice asupra copilului, totuşi, specialiştii sunt de părere că mai avem de lucrat la acest capitol, întrucât o mare parte a românilor sunt încă de părere că bătaia "e ruptă din rai". Jumătate din parinţii români folosesc bătaia ca metodă de disciplinare. În ciuda acestei legi, potrivit statisticilor publicate în studiul "Abuzul şi neglijarea copilului"(realizat în 2001 de ANPDC, Banca Modială şi OMS), se evidenţiază că 47,2% din părinţi spun că folosesc bătaia ca metodă de disciplinare a copilului, iar 84% din copii declară ca sunt bătuţi de părinţi. Pedepsele fizice aplicate copiilor deţin cea mai mare pondere în mediul rural. Astfel, 87% din parinţii de la sate ce au copii cu vârste cuprinse între 3 si 5 ani, respectiv 78% din parinţii ce au copii de 6-7 ani, au declarat că le aplică acestora pedepse fizice. În mediul urban, violenţa fizică are o pondere mai mică (52,6% la copiii între 6 si 7 ani si 50,2% la cei între 3 si 5 ani).
De asemenea, în 75% din şcoli se înregistrează fenomene de violenţă, iar 48,1% din copiii din instituţii afirmă că sunt pedepsiţi prin bătaie de către personalul didactic, aşa cum se arată într-un studiu asupra violenţei în şcoală realizat de UNICEF, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei şi Institutul Criminalistic. Într-un alt studiu, realizat de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, în decembrie 2005-ianuarie 2006, se arată că 60% din elevi sunt agresaţi verbal şi fizic în şcoală şi în familie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu